dagens skratt

Halloj!
Dagens skratt:
vad blir det om man multiplicerar 6754,097 med 60972,093  det blir 754369,50
HOHOHOIHHA Den var riktigt riktigt roligt.
Ni som klurar ut det riktiga svaret få en mattebok plus en länkning till eran blogg! Det ni behöver göra är att bara länka oss på eran blogg och sedan skriva det rätta svaret i lådan nedanför!
HIHI det blir super enkelt för er .
Nå väl i våran förra matte kluring anmälde sig ingen men nu har ju statestiken höjts reält så det ser ju lovande ut!!
hej då/ anna

Dagens heting!


Är han inte bedårande? Han ser ju ut som en liten kyckling, och jag... jag gillar kycklingar.
// Anna

hejsan!

Idag är det studiedag buhu :(aja sånt får jag väl leva med.Nå väl i dag ska jag självfallet studera! No och matte tänkte jag hinna med. Det finns faktiskt en bra sak med studiedag, det är att jag slipper pausa i skol arbetet och måste gå hem när det roliga precis har börjat utan idag jag kan räkna matte hela dagen ända tills matteklubben börjar :) Idag ska jag telefonera med Rikaro, för er som inte vet vad en telefon är så kommer min forkning här nedanför! vad tyx?


Telefon
är en apparat för telefoni - överföring av samtal via telekommunikationsnät eller datakommunikationsnät mellan vanligtvis två, ibland flera, samtalsparter. De första telefonerna introducerades på 1870-talet, och de första 100 åren fanns i stort sett bara en typ av telefoner, fast telefon, där apparaten är uppkopplad via teleledning till nätet. De sista 30-40 åren har en mängd nya telefontyper introducerats, då tekniker, främst radioteknik, möjliggjort nya sätt att få telefonen anknuten till nätet. Mobiltelefoni är numera vanligare än fast telefoni i Sverige[1] och även i världen i stort dominerar mobiltelefoni, speciellt har utvecklingen av mobiltelefonanvändningen varit kraftig i områden som tidigare saknat nät för fast telefon.  

De första telefonapparaterna [redigera]

Telefonen uppfanns av italienamerikanen Antonio Meucci som konstruerade den första telefonen omkring 1849. Den demonstrerades 1860 för en italienskspråkig tidning i New York. Han ansökte om patent för sin teletrofono den 28 december 1871, men i brist på pengar förmådde han inte betala för ansökan. Vid den tidpunkten försörjde han sig och familjen med socialbidrag och hans fru lär ha sålt hans apparater för att få in pengar.

Alexander Graham Bell patenterade telefonen år 1876 och fick i många år äran för uppfinningen. Meucci försökte hävda sin rätt fram till sin död 1896, då de juridiska processerna avstannade helt. Patentet upphörde i januari 1893. Drygt 100 år senare, den 15 juni 2002, erkände amerikanska representanthuset (amerikanska kongressens resolution 269) Meucci som uppfinnare av telefonen.

År 1892 kom L.M. Ericssons skelettapparat, även kallad "taxen" för sitt utseendes skull. Den officiella beteckningen är: Nr 375/AC 110GPO No 16. Det patent, som Ericsson erhöll avsåg idén att låta de permanentmagneter, som behövdes för vevinduktorn, samtidigt utgöra apparatens ben. "Taxen" var världens första bordstelefon med hörlur och mikrofon i ett stycke. Apparaten blev en omedelbar nationell och internationell framgång för företaget och producerades i över 40 år.

Olika typer av telefoner [redigera]

Bild(video)telefon [redigera]

Rösttelefoner där apparaterna överför ljud (rösten) var länge den enda typen av telefon. Redan på 1950-talet började man experimentera med bildtelefoner, där sändare och mottagare skulle kunna se varandra. Bilder kräver väldigt mycket mer överföringskapacitet (bandbredd) än vad dåtidens telefoninät kunde erbjuda, till acceptabel kostnad och kvalitet, och det blev därför inte kommersiellt gångbart. Även när tekniken gav bättre möjligheter på 1990-talet visade det sig att behovet av att se varandra sällan motiverade de högre kostnaderna.

Apparater för videotelefoni gås var tidigare oftast en egen dedikerad utrustning, till exempel en videokonferensutrustning. Numera är det vanligare med en persondator med ansluten videokamera eller en kamerautrustad mobiltelefon.

Fast telefon [redigera]

Den traditionella fasta telefonen består av en apparatdel och en telefonlur och har i princip varit oförändrad genom tiderna. Som alternativ fanns till exempel Ericofonen där apparaten rymmer både mikrofon och högtalare. Den fasta telefonen finns väggmonterad eller bordsplacerad. Telefonen räknas som fast eftersom dess nätdel har förbindelse med uttag genom sladd. Strömkälla är vanligtvis det anslutna telefonnätet.

Telefonluren i den vanliga fasta telefonen är kopplad till apparaten med en sladd. Luren innehåller mikrofon och högtalare. Apparaten har funktion för att kunna ringa upp andra abonnenter och elektronik för att koppla ihop telefonen med nätet.

Varianter av fasta telefoner är till exempel konferenstelefonen som består av en högtalardel och olika varianter av mikrofoner som möjliggör att flera personer i samma rum kan prata med och lyssna på samtalet.

Mobiltelefon [redigera]

Se mobiltelefoni

Trådlös telefon [redigera]

Trådlös telefon är en telefonenhet som med radiovågor är uppkopplad till en apparat som har fast anknytning till nätet. Avstånden mellan telefonen och apparaten kunde tidigare inte vara längre än några tiotals meter. Nu, 2010 finns det trådlösa telefoner som klarar mellan 20 och 200 meter i optimal miljö utan problem. Det som sätter begränsningen för de flesta system med trådlösa telefoner är byggnader, miljö och basstationens placering.

Vanligaste förekommande bärarteknologin i Europa är DECT.

IP-telefoni [redigera]

Fördjupning: IP-telefoni

Det blev under tidigt 2000-tal mer och mer populärt med IP-telefoni, där signalerna istället skickas via en Internet-anslutning och i praktiken då blir helt gratis, även om kostnaden för själva anslutningen tillkommer. Många operatörer erbjuder idag IP-telefoni till en lägre kostnad än vanlig telefoni, men tekniken har enligt många fortfarande "barnsjukdomar". Den är till exempel känslig för strömavbrott då detta oftast medför att Internet-anslutningen försvinner och IP-telefonin är beroende av denna.

Det finns även program att använda för att ringa direkt från en dator, ett känt exempel på detta är Skype.

Andra typer av telefoner [redigera]

Porttelefon används i fastigheter för att kommunicera mellan en oftast väggfast telefon i porten och de boende i bostäderna.

Digital telefoni [redigera]

De allmänna telefonnätverken har gradvis utvecklats mot digital telefoni vilket har förbättrat kapaciteten och kvaliteten på nätverken. End-to-end analoga telefonnätverk modifierades först under det tidiga 1960-talet genom att uppgradera överföringsnätverken. Med senare tekniker som SONET och fiberoptiska överföringsmetoder avancerade digital överföring vidare. Även om analoga system fortsatte att användas, gjorde de digitala systemen det möjligt att kraftigt öka antalet kanaler som kunde multiplexas i varje enskilt överföringsmedium. Ännu idag förblir slutinstrumenten analoga på många plaster men de analoga signalerna konverteras typiskt sett vid samlingspunkterna. DLC-teknik används ofta, vilket placerar det digitala nätverket ständigt närmare kunden och de analoga looparna förskjuts till historisk status.

Tekniken i telefonen [redigera]

De första telefonerna var elektromagnetiska, där ljudvågor fick sätta ett membran i svängning. Detta skapade en växelström, som sedan överfördes till en hörtelefon i den mottagande telefonen via två trådar. Där började ett membran svänga, i takt med växelströmmen, och skapade åter ljudvågor.

De följande telefonerna hade en kolkornsmikrofon istället. Där skapades växelströmmen genom att likström fick passera genom kolkornen. Membranet fick då kolkornen att göra varierande kontakt med varandra. Detta skapade ett varierande motstånd i kretsen. Signalerna skickades sedan vidare till den mottagande telefonen och omvandlades till ljud i membranet.

Uppringningsanordningen var i början enkelt uppbyggd. Abonnenten vevade på en induktor (generator) som alstrade växelström. Denna ström fick en ringklocka att ljuda i en annan telefon, eller i en telefonväxel. Den anropade abonnenten eller telefonisten svarade. Hos telefonisten begärde man önskat nummer, och sedan gjorde telefonisten uppkopplingen av samtalet genom att mekaniskt koppla ihop den uppringande med den uppringda. Efter avslutat samtal lade de två abonnenterna tillbaka lurarna i deras viloläge, och den anropande vevade återigen på induktorveven. Då fick telefonisten slutsignal och kunde bryta förbindelsen. Fingerskivan — familjärt kallad "petmoj" — som kom i och med automatväxlarna skickade sifferimpulser genom att göra avbrott i likströmmen som levererades av telefonstationens centralbatteri som mikrofonström. Impulserna styrde sedan den automatiska telefonväxeln som kopplade samtalen.

Tonsignalering var nästa sätt att slå ett nummer. Detta sker genom att tonsignaler med olika frekvenser parvis sänds över ledningen. Varje frekvenspar motsvarar en siffra. Detta styr idag elektroniska växlar.

Sekretessknapp [redigera]

Sekretessknapp är en funktion på vissa telefoner som används för att tillfälligt koppla bort telefonens mikrofon utan att bryta samtalet. Då blir det möjligt att ha ett samtal med någon närvarande i rummet eller i en annan telefon utan att det förs vidare i det samtal som man tillfälligt kopplat bort.HIHI hejdå!


Hallå!

Hallå alla natur glada! Idag är jag uppe extra tidigt eftersom jag är ytterst nervös!
varför? undrar ni. Jo det är så att idag är det premiär för min  nya parfym. Jag kallar den "Den ytterst goda avförings parfymen". Listigt va? Men jag är himlans nervös om vad Rikardo ska tycka om den. 
Vad tror ni? 

Ha en ytterst trevlig dag /anna 

Ps 1. Om jag hade en häst skulle den se ut så här!   
Är han inte för gullig, jag tror att hans namn ska bli  Rikardo!

Ps 2. Gunn-britt sa att han var ytterst lik mig!

Dagens klädval!

Hej hej i dag består  mitt klädval av:
Helt fantastisk.
Så ungdomliga på något sätt.
Och ett par vår härliga sandaler som pricken över it.
Jag har haft på mig dessa kläder i två veckor så dem är ju lite gul fläckig just nu, men det ger dem ju bara lite karaktär. Jag siktar på att slå mitt rekord på att inte byta kläder nämligen 3,2 månader. Jag är lite avis på Anna, hennes rekord är 3,7 månader. Men det skall jag nog slå.En så läge har jag bara fått avföring i byxan 2 gånger så det ser ju lovande ut.
/:/Ellie

Dagens klädval

Hej, just nu sitter jag här och pluggar och har ytterst skojigt. Fast det ska jag inte göra hela dagen, jag ska faktist till biblan och låna några få böcker också.
Här kommer dagens klädval:
Dessa brallor hade jag egentligen tänkt att ge till Rikardo på sin födelsedag, (nästa år) men det gör ju ingenting om jag änvänder dem en gång (eller två..).
// Anna

Gryaab!

Hej alla miljö kämpare. Idag med klassen var jag på Göteborgs vattenrenings verk(förkortning: Gryaab). Jag måste bara påstå att det var en ytterst trevlig, uppfriskande och intressant upplevelse. Jag och Ellie gick hand i hand med Rikardo hela rundturen. Vi vill ju inte att Han ska gå vilse bland alla tunnlar och cirkulära rör. Det doftade ljuvligt bland all avföring och annat krafs. Påhittig som jag är hade jag tagit med mig en stor påse som jag proppade ner massor med avföring i. Jag tänkte att det skulle passa perfa som parfym. Tänk er avföring och avlopps vatten i en plaska som man kan spruta över hela kroppen. Nu behöver jag ju bara duscha varannan månad istället för varje. Er vän och förebild //Anna

Nu får det vara nog!!

Godmorgon alla bok-slukare.Nu är barkbrödet i ugnen. Jag är ytters irriterad ! De stygga rackar pojkana gör narr av Rikardo dag för dag.Hur vågar dem kalla honom''Whickad'' fy vad fräckt. Jag tror att Rikardo känner sig ytterst kränkt men jag brukar gå fram till.Igår i skolan när rackar pojkarna skrek som värst så blev jag helt galen och vrålade ut i klassrummet: Han heter Rikardo! Idag ska jag nog bara läsa no, jag känner mig ytterst stressad som ni kanske förstår, jag har ju no prov om EXAKT 2 månader! Ja ja nu måste jag kila till skolan( jag vill ju inte komma försent) jag vill att Rikardo ska vara nöjd med mig.

Ni får ursäkta...

..att jag eller Ellie inte har bloggar på länge. Vi har haft ytterst mycket att göra i skolan addition att jag har varit på besök hos min kära mors mor även kallad "mormor". Nä väl, nu sitter jag här i min och Ellies underbara skola och roar mig med att läsa lite. Eftersom jag bara får låna 10 ynkliga böcker /vecka så är jag tvungen att sakta ner farten på läsandet lite. Hittills på den här timman har jag läst 2,34 böcker. Oj!! Nu måste jag sluta våran nästa NO lektion börjar om 1,4 timmar. Ha det så trevligt // Anna

ursäkta

Ni måste ursäkta att inlägget igår var så sent, jag vet inte vad som flög i mig! aja jag ska ut i naturen på spaning om en halvtimma! /anna

Hej

Idag har jag varit med gunn-britt, vi har läst , en stark tumme upp i vädret! Gunn-britt har inte varit sig själv på flera veckor eftersom olyckan har gjort henne helt förskräckt eftersom tänk om det åter upprepas!DET FÅR INTE SKE! Böckerna kan ju få en repa eller ännu värre gå sönder om detta händer och då blir det stora problem. /anna

En upplevelse

Ursäkta för att jag inte bloggade igår men det hände nämligen ytterst omskakande upplevelse.När jag besökte biblioteket så kom en ung karl som till mig och sade:du får minnsan inte låna mer en tio böcker! Jag blev sårad och det kändes som en kniv i mitt lilla hjärta! Och sedan han fortsatte: du har hela fackta avdelningen lånad. Aja idag dansade vi vals på idrotten, jag brukar ju inte delta men ellie fick dansa med en ytterst gullig pojke, det är den nya pojken i klassen och han är värkligen trevlig det är han som står och ler på den så kallade "fotografiet" längst upp!!! Det var ju ett tag sedan dagens kläd val visades upp och det beror på att vi brukar ha samma kläder varje dag för miljöns skull! ///anna

Fy bubblan!

Hej på er alla skolälskare. Nu går vi rakt på sak tycker jag istället. Idag hände det någonting ytterst fruktansvärt i skolan. Det handlar om Rikardo. Rikardo har blev kränkt idag. Det var rackar pojkarna i min och Ellies klass som är skyldiga till detta fall. De kallade nämligen Rikardo för ''Whickad''. Fy bubblan vad oförskämt. Vadå, tycker dem att Rikardo är OND, ELAK, STYGG, GEMEN, OTÄCK, RETSAM, FRÄCK, HEMSK, OGUDAKTIG eller SYNDIG. Rikardo
är den vänligaste, tryggaste och gudaktigaste levande varelse som jag känner till. Jag kramade Rikardo hårt hårt
efter händelsen och sa ''Det är ingen fara Rikardo det var bara rackar pojkarna i klassen som sa det, ingen annan i
skolan kallar dig whickad. Jag tycker att om du behöver en kram så kan du gå till herr.Träd. Han bor bland alla andra
träd''. För er som inte förstod vad jag menar med herr.Träd, så menar jag att han ska gå och krama ett träd. Det är
faktist ett väldigt bra tips som Ellie gav er här om dagen. Oj, nu börjar klockan bli riktigt mycket(5 minuter innan lägg
dags) måste hoppa direkt i säng.

// Anna

Hej hej!

Hej hej! I går var jag ute på ett litet skogs besök. Det är så skönt att gå ut i kogen och bara krama ett träd, luta örat mot dess stam och lyssna. Varje träd har en egen berättelse att berätta, i bland är historierna riktigt sorgliga. Men i går var det bara en massa positiva historier och då blir man glad. Om ni sitter där hemma framför din dator och inte kan lyssna på något träd så kan ni ju föra örat mot skärmen och lyssna på det här trädet. och om du lyssnar riktigt noga så kan du nog höra det.

Hej !!!

Hej, nu har jag för en havtimme sedan precis kommit hem från skolan. Vi slutade ytterst tidigt (15.30), buuuhuuu. Aja sånt är livet. Om cirkulatus 600 röda sekunder ska jag till matte-klubben. Ska bli ytterst trevligt. Hoppas att Gun-britt kommer dit. Vi hade nämligen planerat att Gun-britt ska dela med sig av sina bästa raggnings repliker, eftersom att jag har spanat in en riktig snygging på Youtube.com. Här kommer han:
Klicka på den HÄR länken.
Är han bara inte för gullig. Han påminner ytterst mycket om Rikardo. Jag är bara 100% säker att det är Rikardo när han var liten. Fast det är ju alltid bra att fråga honom. Det gör jag på måndag.
Oj!! Nu måste jag verkligen skynda mig att hämta min cykel ( det är faktist bara 7,6 km till Matte-klubben)
// Anna

Hej hej!

Hej hej!! I går snöade det här, helt fantastiskt. Så jag passade på att gå ut i trädgården sprit språngande naken och rulla mig i snön, ytterst  uppfriskande. Det är som en miljö vänligt bad, vilket vi självklart gillar. Så det är bara att hoppas på att det snöar om en månad igen när det är dags för nästa bad.
/:/Ellie

Hallå där!

Hej på er, hur mår ni? Idag fick vi matte läxa,jiiippii! Jag blev så glad så att jag inte kunde hindra mig från att trippa fram till Rikardo och ge honom en BAMSE kram! 
Ellie har inte pratat med mig på 3 dar nu! varför då undrar ni? här kommer svaret:
 

hi-hi Min bok tröja gör susen, ellie är helt grön av avund.
Det är dock inte min lilla skägg-stump som sticker fram :(

Ni måste ursäkta!

Hej på er! Idag ska jag till skolan, har längtat ytterst! Jag går upp varje dag 04,43 och bakar bark bröd, det är ytterst uppfriskande. Bark har en ytterst ljuvlig smak. Jag kunde inte skriva till er i lördags efter Rikardos partaj eftersom det slutade ytterst sent(19,00). Dagen efter vaknade jag ytterst sent! 06.02. Mitt förra rekord var 06.01. Jag är bara ytterst glad. Vill ni se dagens klädval? Ja, det är klart ni vill, så här kommer det:

Ytterst vacker!

Ett par pösiga brallor är aldrig fel.

Idag blev det favorit skorna på, på grun av kylan.

// Anna

 


En komplimang!

Jag & Ellie blir ytterst glada när ni ger er  tid att skriva fina koplimanger till oss.
Det var nämligen en tjej vid namn Ida som skrev till oss ''Jag älskar de skona''. Tack så hjärtligt mycket för komplimangen Ida. Nu sitter ni säkert och funderar ''Men vilka skor menar Ida?'' Och det får ni reda på här och nu:
Jag håller med dig ytterst mycket Ida, de är väldigt vackra.
(Ytterst bra köp av Ellie!)
// Anna

Partaj (del 2)

Hej allihopa! Hur mår ni? Själv mår jag ytterst bra:) Jaja, nog med mående, nu ska jag prata om partajet som Rikardo ska ha idag. Just det, jag hade visst glömt bort att berätta partajet hos Rikardo är idag (lördag)istället. Det är bara jag i klassen som är bjuden tillsammans med några andra av hans favorit elever genom åren. Han ville säkert bjuda några kompisar också, men han har tyvärr inga vänner. Eller han har ju faktist mig.
Jag tänkte att ni säkert ville se mitt klädval till partajet. Så här kommer det.
Just det, jag testade på att göra ett så kallat collage. Ett collage är en bild som man placerar ut andra bilder på.
1.Hatt
2.Tröja & Byxa
3.Halsband
4.Brosh
Nu är den exakt en timma kvar tills partajet startar, jag kan knappast berja mig.
// Anna

Partaj

Som ni kanske vet så fyllde Rikardo år för några veckor sedan och på fredag ska han ha partaj!
Jag ska ha öron och ögon öppna för att se om det finns några no/matte böcker jag kan räkna i om jag får ytterst  lång tråkigt hos honom. Men det finns ett stort promlem i det hela. Vad ska Rikardo få för gåva av mig? Jag funderar på en fin linjal, det är alltid så trevligt att få. Jag har redan spanat in några ytterst bedorande saker att klä kroppen och knoppen i på fredag! 
 
Jag hoppas att jag inte kommer försent till skolan idag fast jag gick upp lite sent! 
här kommer min mössa:

 
Jag ville så gärna ha en jordgubbs- mössa men det fanns inte sånada i secondhand! ytterst tråkigt, fy skäms säger jag bara! Men jag tar och målar denna vackra huvudbonad så att det blir en jordgubbs-mössa! Listigt va? Jag är listig som en räv! 


Nu ska jag cyckla till skolan, det är bara 3 kilometer!
 ps Nu i 7an får jag ju välja ett trendje språk(anntingen spanska,tyska,franska) men jag får så kli i tårna om jag inte får lära mig allt. Ni kanske tror att det blir stressigt men det är det inte!

/Anna


Dagens klädval!!


Den här tröjan kanske ni känner igen. Det är min favorit.

snygga byxor, hittade dem i min pappas klädskåp.
Gillar stort.
Och ett par kraftiga kängor.

/:/Ellie


RSS 2.0